Khamis, 21 Mei 2009

MEMBENTUK MASA DEPAN NEGARA BANGSA

PENDAHULUAN

Pembinaan negara bangsa adalah menjadi cita cita bangsa sesebuah negara yang mempunyai berbilang bangsa seperti negara kita.Dalam menghadapi abad ini,cabaran utama untuk mewujudkan negara bangsa yang mampan adalah untuk mengharungi ere globalisasi yang melanda seluruh dunia.

UMNO PENERAJU PATRIOTISMA BARU

Sistem berpolitik di Malaysia kini memberikan ruang yang begitu luas kepada pelbagai kaum untuk mengaambil bahagian dalam politik,ekonomi dan sosial. Kerajaan bertanggungjawab terhadap kedaulatan perlembagaan, undang undang, pertahanan,kemakmuran,kesejahteraan dan melindungi hak hak asasi rakyak.Pembentukan sistem pemerintahan itu ditentukan oleh rakyat menerusi hasil daripada pilihan raya.Ertinya rakyat mempunyai kuasa untuk menentukan parti politik manakah yang layak diberikan mandat untuk memerintah berasaskan sistem demokrasi berparlimen yang diamalkan sekarang.

KENAPA MELAYU SEBAGAI PENERAJU PATRIOTISME?

Sejarah membuktikan bahawa perjuangan mendapatkan kemerdekaan telah dipelopori oleh orang orang melayu.Hakikat ini sudah dibuktikan berdasarkan gerakan kemerdekaan sejak tahun 1930an lagi.Isu isu penindasan penjajah dan layanan yang buruk terhadap orang melayu memang diketahui umum.Oleh sebab itu menjadi tanggungjawab bersama khususnya orang orang Melayu untuk bersatu bagi mempertahankan mendukung kemerdekaan dan kedaulatan negara,negeri negeri dan Raja berperlembagaan adalah selaras dengan mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatannya.

Disamping itu,menegak,mempertahan dan mengembangkan Islam sebagai agama rasmi negara merupakan satu kewajipan mutlak. Ini diikuti pula dengan mempertahankan kedaulatan rakyat dan keadilan sosial dalam sistem pemerintahan demokrasi bagi memajukan bumiputra.Perjuangan ini diikuti pula dengan memajukan bahasa kebangsaan dan kebudayaan kebangsaan yang berteraskan kebudayaan Melayu.

Perjuangan ini berjaya dilakukan oleh UMNO dengan kerjasama parti parti politik yang sebaris dengannya. Dengan jumlah keahliannya lebih kurang 4 juta, UMNO pasti mampu untuk mengekalkan rekod kecemerlangan itu sebagai peneraju atau pelopor patriotisma bangsa Malaysia moden. memang diakui terdapat beberapa krisis dalaman UMNO tetapi berkat kebijaksanan, perpaduan dan kerjasama rakyat masalah tersebut dapat di atasi. Apa yang penting disini bukanlah individu atau kelompok tetapi mertabat dan perjuangan bangsa Melayu. parti adalah landasan perjuangan bagi memenuhi kehendak ahli ahli terbanyak dan rakyat seluruhnya.

Walau apa sekali pun imej suram yang di gambarkan dalam pilihan raya 2008, hakikatnya UMNO masih tetap releven dengan slogannya "Dahulu Kini Dan Selamanya". Parti ini sentiasa mengambil tahu dan mengutamakan rakyat dalam pembagunan dan dasar dasar awam. Perjuangan bagi mengatasi masalah kemiskinan terus berkesinambungan. Orang Melayu perlu dibantu dalam pelbagai bidang terutama dalam ekonomi dan pendidikan.Jurang pendapatan dan pencapaian pendidikan masih lagi luas.Tuntutan orang orang Melayu untuk mendapatkan 30% dalam kekayaan negara masih lagi menjadi agenda isu dalam pembangunan.

BAGAIMANA KALAU UMNO KEHILANGAN KUASA

Dalam suasana politik semasa, ternyata sekali UMNO masih lagi kuat dan memperlihatkan keunggulannya. Walau bagaimana pun kekuatan dan memperlihatkan keunggulannya. Walau bagaimana pun kekuatan ini akan berakhir jika semua ahli UMNO mangabaikan tanggungjawab, terutama pemimpin pemimpin nya yang asyik mengejar kekayaan dan sering berebut jawatan. Apabila amanah agama,negara dan bangsa diketepikan tunggulah kehancurannya. UMNO sepanjang sejarahnya tidak akan hancur dari serangan luar tetapi tidak bertenaga dan layu akibat percakaran pemimpin pemimpin UMNO sendiri.

Generasi muda dalam UMNO perlu diberikan tempat dan pengiktirafan kerana mereka adalah pewaris pemimpin pada masa depan. Kewujudan pemimpin pemimpin muda ini tidak di senangi oleh pemimpin pemimpin lama yang ingin mengekalkan kedudukan mereka. Oleh sebab itu peraturan peraturan parti perlulah di pinda bagi membolehkan mereka bergerak aktif dalam parti. Kewujudan Putri UMNO dapat di jadikan contoh terbaik bagi keperluan tersebut.

Jika UMNO kehilangan kuasa maka ini akan membawa padah kerana untuk mendapatkan semula kuasa tersebut adalah sukar. Kejatuhan kerajaan Melayu Melaka di tangan Portugis adalah satu contoh kelasik. Parti parti pinggiran yang bersaing dengan UMNO yang mendukung nilai nilai Islam dan kebangsaan Melayu tidak boleh diharapkan. Dari itu ahli ahli UMNO perlu mengatasi "serangan ramalan" kehancuran. Pada tahun 1964 dahulu Lee Kuan Yew meramalkan kepemimpinan Melayu hanya boleh bertahan selama 30 tahun sahaja. Beliau membandingkan statistik keanggotaan ahli ahli Dewan Rakyat ketika itu. Pandangan beliau meramalkan sesuatu peradaban itu akan hanya kekal selama 120 tahun sahaja. Bagaimana dengan ramalan kedua itu? Masa akan menentukannya.Ahli ahli UMNO perlu berwaspada dan terus bekerja.

APAKAH KEISTEMEWAAN PERJUANGAN MELAYU?

Hak hak keistimewaan orang Melayu di dalam perlembagaan tidak harus dilihat secara fizikal sahaja.Orang orang melayu mempuyai keperibadian yang unik.bersepadu dan berbudaya tinggi.Keperbibadian mereka boleh menerima adaptasi dan asimilasi bangsa lain yang wujud di Malaysia. Budaya Melayu lebih lebih bersifat "budaya serumpun" bukannya bersifat :multi culture and multi language". Oleh itu dasar kebudayaan kebangsaan 1971 dibentuk berteraskan budaya Melayu yang bersifat lebih terbuka berbanding bangsa bangsa lain. Suasana sedemikian inilah yang menyebabkan lahirnya pejuang pejuang bangsa Melayu yang lebih perhatin terhadap kesinambungan sejarah bangsanya sendirinya. Apabila kekuasaan Melayu itu sudah terhakis akan muncullah pejuang pejuang radikal yang kehilangan matlamat perjuangan bangsa. Mereka sudah kehilangan budayanya sendiri.

cmk
.....................................................................................
Nota kaki :-
Malam kemarin cmk ke Puchong Permai berjumpa dengan geng geng politik bersembang2 hal hal politik le, biasalah orang politik kalau berjumpa bersembang kalau tak pukul 3 pagi tak sah.

Apa yang cmk diberitahu bahawa ada 1 program akan di adakan di Taman Puchong Permai
kalau tak silap pada 24hb. may ni, bagus le kalu macam tu masa pemilihan lepas bukan main meriah kali lepas je senyap sunyi sepi entah kemana hilangnya semua pemimpin pemimpin bahagian ni,adakah mereka terfikir bagaimana nak menarik balik ahli ahli UMNO yang telah berkiblat kelain seperti memujuk ke mereka mereka itu balek kepangkal jalan kerana ini amat penting kerana apa cmk kata penting kerana yang keluar tu ramai yang baru tidak menambah kerana ketua ketua tidak ada usaha menambah ahli.takut menambah ahli takut fasal apa tst le.

Setakat ini lah saja buat masa ini dan jumpa lagi dengan satu cerita baru di Puchong ni cerita orang politik le, ia itu kemunculan kumpulan jaket hitam ni yang di perkata di peringkat akar umbi mereka tertanya tanya siapakah mereka ini, nantikan cmk dapat kan ceritanya.