Sabtu, 1 Ogos 2009

DEMONSTRASI BUKAN BUDAYA MELAYU


Meninjau kepada sikap segelitir orang Melayu, menjadikan hati dan perasaan semakin berceramuk. Apa sebenarnya yang dimahukan oleh orang Melayu.

Demonstrasi menuntut keadilan kononnya dilakukan dengan begitu rakus dan berani, tanpa mengambil kira tentang hak undang-undang. Pelbagai perlakuan yang keterlauan telah dilakukan, hanya semata-mata mahu menunjukkan protes yang kononya sistem undang-undang yang tidak adil.

Maka banjirlah ribuan orang Melayu dijalanan sambil bertakbir dan melaongkan slogan anti kerajaan tanpa mahu menhormati sistem undang-undang sedia ada. Kononya apa yang dilakukan adalah menuntut keadilan. tetapi apa yang menghairankan, keadilan bagaimana lagi yang mereka tuntut? Apakah kerana ISA itu, mereka sanggup bertindak liar dan di luar batasan, tanpa mengambil kira perbuatan itu sebenarnya telah menjatuhkan maruah orang Melayu dan yang diprotes serta dikutuk itu adalah orang Melayu juga?

Kalau diamati demonstrasi sebenarnya bukanlah budaya Melayu. Melayu tidak pernah mengamalkan budaya liar, kasar dan biadap seperti ini. Banyak cara lain yang lebih sopan boleh dilakukan, jika benar-benar mahu menuntut keadilan.

Tetapi disebabkan terlalu fanatik, maka tanpa sedar, orang Melayu sendiri juga telah cuba membunuh Melayu. Apa yang dibimbangi satu hari nanti orang luar melihat kita sebagai bangsa yang kasar dan rakus berbeza dengan apa yang didengar atau pernah lihat sebelum ini.

Pernahkah kita terfikir, bahawa tindakan keras kita itu bukannya dapat memenuhi apa yang kita tuntut malahan akan lebih merugikan kita, bangsa kita dan agama kita.

Banyak contoh luar yang boleh kita jadikan iktibar jika demonstrasi menjadi pilihan untuk memprotes. Apa jadi pada negara jiran kita.

Tidakkah juga terfikir di benak orang-orang yang terlibat, betapa sebenarnya jika negara menjadi huru hara, siapa pula yang akan terpaksa menanggung akibatnya, tidakkah anak isteri dan seluruh keluarga kita. Apakah kita terpaksa mempertaruhkan mereka hanya semata-mata kerana sikap dan tingkah laku kita yang kononnya memperjuangkan keadilan, sedangkan keadilan sebenarnya tidak perlu diperjuangkan sampai begitu caranya.

Ingatlah demonstrasi bukan caranya untuk menghapuskan sesuatu sistem itu malahan ianya lebih kepada kerosakan dan kesusahan sahaja.

Semoga orang Melayu akan terus dihormati di tanah Melayu sendiri.

Budak Melayu
foto by Nan Emril