Isnin, 6 Julai 2009

DASAR APARTEID


Dr. Boo Cheng Hau
• Jantina: Lelaki
• Pekerjaan: Medical Doctor
• Lokasi: Skudai : Johor : Malaysia
DAP Johor State Chairman; --Elected State Assemblyman for Skudai, Johor,2008. --A Family Physician at Taman Universiti, Skudai, Johor, Malaysia; --Holds three bachelor degrees in Chemistry (Iowa State University, Ames),Medicine and Surgery (University of the West Indies, Jamaica)and Law (University of London) respectively; --Writes in three languages of Chinese, English and Malay.
...................................................................................................................................................
Isu yang di bangkitkan oleh Pengerusi DAP Johor.

“Adanya perbezaan antara bumiputera menyebabkan amalan apartheid dalam pentadbiran negara ini”
Ucapannya semasa majlis Pidato Persatuan Cina Batu Pahat.

Dasar Aparteid
Aparteid bermaksud penyisihan dalam bahasa Afrikaans. Di Afrika Selatan, aparteid merujuk kepada pemisahan kaum kulit putih dari kaum bukan kulit putih. Hendrik Frensch Verwoerd iaitu perdana menteri Afrika Selatan ke-7, terkenal sebagai arkitek aparteid dan telah melaksanakannya secara berleluasa sewaktu pemerintahannya. Dalam dasar Aparteid, kaum bukan kulit putih (terutamanya kaum kulit hitam) dianggap sebagai lebih rendah dan diberi layanan kelas kedua dari segi politik, ekonomi, sosial, pendidikan dan kebudayaan. Semua bentuk diskriminasi perkauman adalah sah dari segi undang-undang dan undang-undang telah disalahgunakan oleh pihak pemerintah kulit putih untuk memastikan kekuasaan atau dominasi mereka ke atas kaum majoriti iaitu kaum kulit hitam.
Dasar ini telah dilaksanakan dalam beberapa siri undang-undang perkauman di Afrika Selatan antara tahun 1948 hingga 1991. Dibawah dasar ini, rasisme telah dibenarkan dan ia menyentuh segala aspek kehidupan termasuklah larangan perkahwinan antara kulit putih dengan bukan kulit putih, tempat larangan untuk bangsa bukan kulit putih dan pekerjaan yang dikhaskan untuk orang berkulit putih sahaja. Kaum kulit hitam telah dipindahkan secara beramai-ramai ke beberapa buah "negara" yang dipanggil bantustan atau "homelands", supaya mereka hilang hak mengundi dan hak kerakyatan yang lain. Tindak-tanduk regim Aparteid jelas sekali bertentangan dengan prinsip-prinsip hak asasi manusia.
Pada 1950, Akta Pendaftaran Penduduk menghendaki semua penduduk Afrika Selatan untuk diklasifikasikan kepada tiga kumpulan: putih, hitam (orang Afrika), atau berwarna (darah campur). Kumpulan berwarna termasuklah kumpulan India dan Asia. Jabatan Dalam Negeri adalah bertanggungjawab dalam menentukan klasifikasi ini dilaksanakan. Mereka yang menentang undang-undang perkauman akan dikenakan hukuman yang teruk. Semua penduduk kulit hitam diwajibkan membawa "pass book" sejenis kad pengenalan yang mengandungi cap jari, foto dan maklumat lain untuk memasuki kawasan kulit putih. Peristiwa berdarah di Sharpeville pada Mac, 1960 adalah disebabkan penentangan warga kulit hitam terhadap undang-undang tersebut. Lebihkurang 69 pemberontak terkorban sewaktu rusuhan itu.
Dasar aparteid akhirnya dimansuhkan pada 1994 apabila Nelson Mandela menjadi presiden kulit hitam pertama di Afrika Selatan. Namun demikian sehingga ke hari ini, kesannya.

Apa kata Awang Selamat.

Menyamakan konsep membantu bumiputera yang majoritinya masih ketinggalan dengan amalan aparteid adalah tidak berasas dan melampau.
Pemahamannya tentang maksud aparteid juga salah. Kalau mengikut dasar aparteid, orang cina tidak boleh bergaul dengan orang Melayu seperti naik bas, ke sekolah. Ke tandas dan ketempat kerja. Bukan setakat itu, di Malaysia, perayaan kaum disambut bersama sehingga ada majlis khas untuk sambutan peringkat nasional kaum Cina. Maka Awang ingin menyatakan dengan terang dan jelas bahawa kenyataan itu bukan saja tidak bertanggungjawab dan buta reality malah biadap.

Kadang kadang Awang tertanya-tanya mengapa ada orang jenis ini dan yang sealiran pandangan dengannya boleh menjadi warga negara. Elok saja berhijrah melalui kehidupan yang mereka inginkan di negara lain.

Sumber dari Bisik Bisik Mingguan Malaysia keluaran 05 Julai 2009

Inilah dia saorang tokoh yang berpendidikan tinggi sahingga menjadi Dokter perubatan kadang-kadang begitu bodoh seperti orang yang tidak berpendidkan, bercakap tidak buat kajian.
Pengerusi DAP Johor ini adalah saorang yang sangat bahaya, menuduh kerajaan BN yang mana UMNO sebagai tulang belakang kerajaan yang ada, mengamalkan dasar aparteid.

Boleh kah tokoh DAP ini dapat belajar sehingga menjadi dokter kalau dasar ini dijalankan?