Isnin, 1 Jun 2009

IKAN KELI

Kandungan khasiat Omega-3 Ikan Keli antara tertinggi
(Berita Harian, Jumaat –4 Oktober 2002)

Kuala Lumpur (Malaysia) –Technology Park Malaysia (TPM) menerusi penyelidikannya mendapati ikan keli atau nama saintifiknya, Clarias gariepinus, mempunyai kandungan Omega-3 pada kadar 0.51 gram bagi setiap 100 gram, jauh lebih tinggi berbanding kandungan Omega-3 dalam ikan salmon (0.20g/100g), mackerel (0.10g/100g) atau trout (0.40g/100g).

Kadar lemak dalam ikan keli (9-12 peratus) juga didapati antara yang tertinggi di kalangan mana- mana ikan air tawar atau masin, sama ada yang hidup di perairan tropika atau kawasan beriklim sederhana.Bagi kalangan kami (usahawan penternak ikan keli organik) perkara ini sudah menjadi umum ataupun diketahui ramai, tetapi persoalannya selalu ditanya lagi. Kami tidak pasti adakah masih ramai yang masih tidak tahu atau pun tidak mengambil peduli tentang pemakanan mereka.

Bagi orang Islam sudah tentulah persoalan halal-haram ini menjadi isu yang sensitif. tapi betulkah? Masih tidak nampak satu bentuk anjakan yang jitu untuk menolak ikan-ikan keli yang dilambak di pasaran sekarang? Namun begitu persoalannya isu ini bukan sahaja menjangkau persoalan halal haram tetapi lebih kepada persoalan kualiti pemakanan kita untuk kesihatan tubuh badan manusia tidak kira agama atau bangsa!

Masih ramaikah yang tidak mengetahui atau TIDAK MENGAMBIL PEDULI?

Memang ikan segar (diulangi: IKAN SEGAR) samada ikan laut atau ikan air tawar masih tidak mencukupi untuk bekalan harian negara kita. Apa yang dibekalkan sekarang kebanyakkannya adalah ikan sejuk beku yang diimport dari negara-negara jiran terutamanya Thailand, Vietnam dan Indonesia. Ikan-ikan sejuk beku ini biasanya telah disimpan (stocking) oleh peniaga-peniaga pemborong ikan dalam jangkawaktu yang berbulan2 dan diletakkan ubat (preservative) untuk bertahan lama. Sudah tentu ada yang pernah membeli ikan yang nampaknya cantik dan segar dari luar tetapi setelah digoreng atau dimasak rasanya seperti ikan busuk!?

Oleh itu ikan keli menjadi satu alternatif yang paling mudah untuk dipasarkan kerana hanya ikan keli sahaja (berdasarkan kajian kami) yang paling mudah dan cepat boleh dihasilkan oleh penternak2 ikan air tawar. Oleh itu pelaburan dari penternakan ikan keli lebih cepat dan ikan keli juga terkenal dengan kelasakannya dan sukar mati kerana penyakit atau keracunan. Atas sifatnya sukar mati juga mudah dibekalkan dalam keadaan hidup dan sudah tentulah ianya amat segar!

Namun begitu itu bukan sebab yang utama mengapa kita dilambakkan dengan ikan-ikan keli yang tidak berkualiti walaupun murah. Memang diakui ikan keli lebih lazat dari ikan-ikan air tawar yang lain (jika kena cara penternakannya!) dan oleh kerana penghasilannya cepat maka ikan ini lebih murah berbanding ikan tilapia dan lain-lain. Nampaknya sudah menjadi satu trend kpd peniaga2 pemborong & pasaraya hypermarket yang berlumba-lumba menawarkan ikan keli dengan harga murah tetapi tidak peduli tentang kualiti dan cara penternakannya; asalkan murah itulah tagline perniagaan mereka?

Fakta paling penting untuk kita berfikir sejenak: Kebanyakkan Ikan-ikan keli Malaysia tidak dapat diterima untuk dieksport ke negara EU kerana TIDAK BERKUALITI. Negara Vietnam dan China mendahului tetapi Malaysia hanya tersenarai antara negara paling sedikit mengeksport ke EU dan Amerika Syarikat, iaitu negara pembeli ikan terbanyak di dunia! (Sumber rujukan: GLOBEFISH INT)

Pengguna Malaysia harus menuntut hak mereka mendapatkan ikan-ikan keli yang berkualiti. Justeru itu penternakan dan pemasaran KELIORganik ini perlu dimulakan merentasi halangan-halangan dari tindakan jualan lambakan di pasaran negara sekarang. Kami perlukan anda menyokong usaha kami.

PEMINAT IKAN KELI
Peminat ikan keli yang mau ikan keli hidup-hidup sila lah datang ke kolam:

Sembilang Keli Enterprise.
Lokasi : Taman Puchong Permai,Puchong Selangor D.Ehsan.

Pemilik: Ustaz Mohd Said Hj.Midun

No.Tel : 019 2264 356

MELAYU DIKHIANATI ?

Hari Ahad memang masa berehat bersama keluarga,kebiasaannya pada hari minggu memang menunggu akhbar Mingguan Malaysia ruangan yang paling cmk minat adalah Bisik-Bisik Mingguan oleh Awang Selamat. Dalam tulisan Awang Selamat beliau menulis berkaitan chin Peng,cerita Chin Peng masih lagi diperkatakan.

Apa kata Awang Selamat.

Tanpa ragu-ragu Awang sebagai suara insan kecil menentang permintaan itu.
(Awang mengulas permintaan Pengerusi Gerakan Pulau Pinang,Dr Teng Hock Nan)

Jika Chin Peng mahu pulang,beliau mesti memohon maaf kepada rakyat Malaysia dan dihadapkan ke muka pengadilan atas kekejamannya(sama ada secara langsung atau tidak langsung)sebagaimana yang dihadapi oleh Pol Pot di Kemboja.
Kezaliman PKM bukan sahaja mengakibatkan puluhan ribu rakyat terkorban,cacat anggota cedera dan menanggung trauma.Malah negara juga terpaksa membelanjakan berpuluh bilion ringgit sepanjang tempoh darurat 1948-1960 dan 1968-1989,yang mana wang itu sepatutnya boleh disalurkan untuk faedah rakyat termasuk membasmi kemiskinan.

Kami sokong Awang Selamat, teruskan menulis isu isu sebegini demi menyedarkan bangsa Melayu yang sedang di khianati.

Apa kata Jeneral (B) Datuk Seri Che Md. Noor Mat Arshad.

"Dia pengganas bukan pejuang"
"Dia bukannya pejuang kemerdekaan tetapi berjuang untuk menegakkan fahaman komunis dan menjadikan Malaysia sebuah negara komunis".

Petikan temu ramah Mingguan Malaysia.

Apa kata Mejar (B)Ahmad Shafie Abdul Manas.

"Orang pertama 'sembelih' Chin Peng"
"Ingatan saya kepada mereka yang berhasrat membawa balik pengganas itu kerana akibatnya nanti amat padah"