Jumaat, 7 Ogos 2009

KETUANAN MELAYU


Cabaran paling getir dalam konteks ketuanan Melayu adalah wujud masyarakat majmuk yang telah diterima sebagai warganegara sejak sekian lama. Lanjutan daripada itu, timbul pula masalah politik dan kebudayaan yang sering tidak selari. Melayu,Cina,India dan lain-lain yang memang sudah terpisah dalam berbagai sektor-sektor kehidupan semakin terpisah akibat kegiatan politik kepartian dan cara hidup yang berbeza.

Laungan demi laungan istilah bumiputera, hak istimewa orang Melayu, kuota-kuota tertentu untuk orang Melayu ditentang dan di persoalkan oleh orang bukan Melayu semakin keras.

Soalnya, kenapakah persaolan-persaolan seumpama ini terus ditimbulkan dari masa ke masa? Jawapan paling asas ialah berkaitan sejarah.Kurang kesedaran sejarah di kalangan generasi muda mungkin menyebabkan isu ini terus diperbesarkan, selain dari itu, sikap tidak mahu bertolak ansur dan sentiasa ingin menjadi jago kaum masing-masing juga menjadi puncanya.

Tidak ada satu bangsa pun di dunia ini yang sanggup bertolak ansur seperti orang Melayu. Tidak ada satu pendatang pun yang diberi taraf warganegara begitu mudah semata-mata kerana ingin mencapai kemerdekaan. Orang Melayu tidak faham kenapa orang bukan Melayu enggan mengakui hakikat ini.

Usaha memelihara dan mempertahan kan ketuanan Melayu mesti di teruskan demi survival umat Melayu pada masa depan. Sebarang perpecahan bangsa Melayu, walau apa pun sebabnya akan hanya menyukarkan dan membantut usaha tersebut.

Sekiranya perpecahan Melayu terus berlaku, kuasa politik Melayu akan terus tercabar.

UMNO, khususnya para pemimpinnya harus berjiwa besar bagi menentukan ketuanan Melayu tidak diganggu gugat, mereka harus berani tampil ke hadapan mengakui kelemahan dan kesilapan mereka demi survival Melayu. Sikap degil,ego, angkuh, mementing diri sendiri dan puak hanya akan merosakkan perjuangan ini.